Portofoliul de proiecte al Strategiei de Specializare Inteligentă este rezultatul unui amplu proces de consultare a actorilor cheie de la nivel regional, în special prin atelierele de descoperire antreprenorială (Entrepreneurial Discovery Process/EDP), dar și prin alte metode, în special anunțuri deschise, lansate în acest sens.
Întreg procesul de EDP a avut la bază metodologia pusă la dispoziție de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, aplicată și în cadrul procesului de elaborare a Strategiei în perioada 2016-2018. Prin organizarea focus grupurilor de tip EDP, s-a asigurat un proces transparent și ascendent, cu o abordare sistematică și interactivă, cu accent principal pe nevoile de afaceri, cercetare și inovare.
Procesul de descoperire antreprenorială (EDP), a avut două obiective fundamentale:
I. Confirmarea relevanței domeniilor de specializare inteligentă ale regiunii, și aducerea eventualelor completări în cadrul nișelor, domeniilor și pilonilor din strategie
și
II. Actualizarea portofoliului de proiecte pentru perioada de programare 2021-2027, considerat a fi elementul cheie pentru implementarea și actualizarea Strategiei.
Astfel în luna noiembrie 2019 a fost reluat procesul de descoperire antreprenorială, fiind organizate următoarele ateliere de lucru:
- 3 ateliere în domeniile „Tehnologii avansate de producție”, „Tehnologia informației și a comunicațiilor” și „Sănătate și Cosmetice și suplimente alimentare”, în data de 26 noiembrie 2019 la Cluj-Napoca.
La atelierul dedicat domeniului „Tehnologii avansate de producție” au participat 11 reprezentanți din partea a trei companii, Universității Tehnice Cluj-Napoca, Clusterului Cluj IT și a unor firme de consultanță.
Atelierul de descoperire antreprenorială pentru „Tehnologia informației și a comunicațiilor” a prezentat interes pentru 11 reprezentanți ai actorilor cheie din sistemul quadruple helix, după cum urmează: mediul economic: 5 companii, Mediul academic și Entități de Inovare și Transfer Tehnologic: Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, și Universitatea Babeș Bolyai, organizații non-guvernamentale (ONG, Cluster). Administrația publica nu a fost reprezentată.
Atelierul dedicat unui mix de domenii “Sănătate și Cosmetice și suplimente alimentare” a adunat 29 de actori cheie din sistemul quadruple helix, după cum urmează: reprezentanți din partea a 7 firme companii regiune (domeniul medical și tic), mediul academic și entități de inovare și transfer tehnologic: 13 reprezentanți din care 3 din partea Universității Tehnice Cluj-Napoca, 4 din partea Universității Babeș Bolyai, 4 reprezentanți USAMV și 2 din Institute de cercetare (ICB și INCDTIM), precum și 8 reprezentanți ai unor ONG-uri (RoHealth Cluster, Gal Leader Cluj, alte ONG-uri). Nu au fost prezenți reprezentanți ai Autorităților Publice. În cadrul acestui atelier au fost propuse și dezvoltate două idei, una în domeniul Sănătate, prevenție și tratament oncologic, ce-a de-a doua în domeniul Suplimentelor alimentare.
Ca urmare a evenimentului organizat în Noiembrie 2019, pe baza feedback-ului primit de la participanți, s-a hotărât că e nevoie de organizarea unor acțiuni pregătitoare a atelierelor de descoperire antreprenorială, în toată regiunea. Astfel în lunile ianuarie și februarie au fost organizate mai multe mese rotunde sau întâlniri bilaterale cu companii, autorități publice, camere de comerț: 15-16 ianuarie Bistrița, 22 ianuarie Zalău, 29-30 ianuarie Satu-Mare, 5-6 februarie Baia Mare, 12-13 februarie Oradea, 18-19 februarie Bistrița și Lunca Ilvei (jud. Bistrița-Năsăud), 25 februarie Zalău.
În cadrul acestor întâlniri a fost promovat conceptul de Specializare Inteligentă, domeniile și nișele incluse în strategie, s-a discutat despre metodologia de organizare și scopul atelierelor de specializare inteligentă, despre nevoia de inovare și definiția inovării. S-au discutat tipurile de proiecte ce se doresc a fi identificate ca urmare a Apelului de preselecție.
În luna martie 2020, s-au organizat următoarele ateliere:
- 2 ateliere, în domeniile „Agroalimentar” și „Sănătate”, în data de 03 martie 2020 la Cluj-Napoca
La atelierul de descoperire antreprenorială din domeniul “Agroalimentar” au participat în total 23 actori cheie din sistemul quadruple helix, din partea a șapte companii, a USAMV Cluj, Clusterul Agro Transilvania, Gal Napoca Porolissum, precum și alte tipuri de entități: firme de consultanță și bănci. Nu au fost prezenți reprezentanți ai Autorităților publice. Deși s-au discutat și prezentat peste 20 de idei în cadrul atelierului, nici una din idei nu a fost dezvoltată, deoarece marea majoritate participanților au fost cercetători. Prezența antreprenorilor la acest atelier a fost relativ scăzută, neputându-se crea sinergii între cei prezenți.
22 de reprezentanți ai actorilor cheie din sistemul quadruple helix au participat la atelierul pe domeniul „Sănătate”. Alături de antreprenori din 7 companii, au participat și reprezentanți ai Institutului Român de Știință și Tehnologie, Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Centrului de Transfer tehnologic al UMF, precum și a Transilvania Lifestyle Cluster, Clusterul Cluj IT, a unei firme de consultanță și a unei bănci. Consiliului Județean Sălaj a fost singura autoritate publică prezentă.
- Alte 2 ateliere în domeniile „Tehnologii avansate de producție” și „Sănătate și Cosmetice și suplimente alimentare”, la Oradea, în data de 4 martie 2020.
Mixul de actori și numărul ideal de participanți a fost întrunit la atelierul de descoperire antreprenorială dedicat “Tehnologiilor avansate de producție”, unde cei 30 de participanți au reprezentat: 19 companii, 5 membrii ai Universității din Oradea, 3 reprezentanți ai unor ONG-uri: Cluster Zepher, Asociația Firmelor Bihorene și Asociația de Dezvoltare Locală Oradea, precum și 3 reprezentanți ai primăriei Oradea. La atelierul de tehnologii avansate de producție s-au prezentat 22 de idei, iar 6 dintre acestea au fost dezvoltate de către cei prezenți. Aceste idei de proiecte, mai mature vor participa la apelul de preselecție pentru creare portofoliului de proiecte pe specializare inteligentă a regiunii.
La atelierul pe domeniile „Sănătate și Cosmetice și suplimente alimentare” au participat doar 6 companii din domeniile medical, suplimente alimentare și cosmetice și o firmă de consultanță.
- 2 ateliere în domeniile „Tehnologii avansate de producție” și „Tehnologia informației și a comunicațiilor”, în data de 9 martie 2020, la Cluj-Napoca.
La EDP-ul dedicat “Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor” au participat 12 persoane, reprezentanți a 8 companii, 1 reprezentant al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, 1 reprezentant al Clusterului Cluj IT și 1 reprezentant al Romanian Institute of Science and Technology. Două dintre ideile prezentate și dezvoltate pe parcursul atelierului au maturitatea necesară pentru a putea fi incluse în portofoliul de proiecte RIS3, dacă promotorii le vor depune în cadrul apelului de preselecție.
La atelierul centrat pe domeniile „Tehnologii avansate de producție” au participat în total 17 reprezentanți ai actorilor cheie din sistemul quadruple helix, după cum urmează: 8 firme din regiune, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, și Institutului Român de Știință și Tehnologie reprezentând mediul universitar și cercetarea, două firme de consultanță, Clusterul de Mobilier Transilvan, o instituție bancară, BRD SG. Nu au participat reprezentanți ai Autorităților publice.
În data de 10 martie 2020 a fost lansat un Apel de preselecție a portofoliului de proiecte integrate pe domeniile de specializare inteligentă. Scopul apelului este de a constitui un portofoliu de idei de proiecte din domeniile de specializare inteligentă RIS3 în regiunea Nord-Vest și de a le sprijini pentru a fi implementate cu succes în perioada de programare 2021-2027. O primă etapă a acestui proces este preselecția, obiectivul fiind acela de a oferi un cadru deschis în vederea identificării acestor idei de proiecte, printr-un proces transparent, bazat pe principiul egalității de șanse/nediscriminării. Se vor finanța două tipuri de idei de proiecte: Proiecte tip A: structuri de sprijinire a proiectelor de specializare inteligentă și Proiecte tip B: proiecte de cercetare-inovare și investiții în domenii de specializare inteligentă.