CONFERINȚĂ EUROPEANĂ PE TEME DE REVITALIZARE A PATRIMONIULUI ISTORIC

În luna decembrie 2020 s-a desfășurat Conferința interregională privind revitalizarea patrimoniului istoric, organizată prin colaborarea a șapte organizații din Europa, partenere în cadrul proiectului RFC – Revitalizarea Orașelor Fortărețe.

Desfășurată on-line pe durata a două zile, conferința a fost deschisă participării experților în domeniul patrimoniului și publicului larg, facilitând schimbul de bune practici din perspectiva autorităților locale și regionale, a arhitecților, istoricilor, administratorilor de obiective de patrimoniu, fie ei publici sau privați.  

Prezentările și interacțiunile au fost stucturate pe trei componente principale:

  • BUNE PRACTICI din regiunile partenere din Cehia, Belgia, Germania, Slovacia, Grecia, Spania și România
  • VIZITA DE STUDIU organizată de Regiunea Usti din Cehia
  • SEMINAR INTERREGIONAL cu tema Impactul și gestiunea aspectelor de mediu în abordarea obiectivelor de patrimoniu

BUNE PRACTICI privind susținerea și revitalizarea patrimoniului cultural

Au fost prezentate 7 inițiative de succes implementate în regiunile partenere, pe componentele:

  • Rolul industriilor culturale și creative: animarea fortăreței Terezin din Cehia prin cluburi de istorie militară, jocuri interactive și prezența muzeelor, precum și inițiativa de recreere istorică corelată cu turismul experiențial în Spania – Live the Castle! conferind posibilitatea de a înnopta în incinta castelului în corturi, de a degusta specialități bazate pe rețetele antice și de a participa la activități specifice în costume adecvate vremurilor respective.

Castelul Peracense, Spania
  • Colaborări regionale și transfrontaliere pentru coordonarea activităților, asigurarea unei activități turistice integrate și întărirea percepției de patrimoniu comun: FortenGordels, inel de cooperare între o serie de forturi din jurul orașului Antwerp din Belgia; valorificarea patrimoniului cultural comun la granița între Slovacia și Polonia, printr-un proiect comun de reabilitare a bastioanelor și a fortificațiilor urbane din două orașe vecine.

  • Măsuri publice de susținere: în România, inițiativa Timbrul Monumentelor Istorice, administrată de Institutul Național al Patrimoniului, a stârnit interesul autorităților publice din țările partenere.

Management și sinergii: în Germania, existența unui Comitet Consultativ al Fortăreței asigură fundamentarea coerentă a propunerilor de acțiuni de reabilitare și animare, constituit din experți externi arhitecți, ingineri, constructori, urbaniști, peisagiști, aleși pentru un mandat de 4 ani. 

CETATEA TEREZIN – VIZITA DE STUDIU organizată de Regiunea Usti din Cehia

Structurată pe patru părți, prezentările au inclus istoricul cetății fortărețe din secolul XVIII aflate în mijlocul orașelului Terezin, încarcat de o istorie tumultoasă în special în cel de-al doilea război mondial, reabilitările succesive, activitățile culturale și planurile de perspectivă.

Cateva filmulețe de prezentare exemplificative au substituit prezența fizică a participanților care urmau să viziteze fortăreața pentru schimbul de bune practici organizat în cadrul proiectului:

No Title

Uploaded by None on 2020-11-22.

No Title

Uploaded by None on 2020-11-22.

3 video ver2

No Description

4 video ver1

Uploaded by Za Nosem.cz on 2020-11-22.

SEMINAR INTERREGIONAL – Impactul și gestiunea aspectelor de mediu în planificarea urbană vizând obiectivele de patrimoniu

Experți din 7 țări au împărtășit din experiența proprie viziuni, idei și lucrări cu privire la relația patrimoniului construit în contextul natural, precum și legate de integrarea perspectivică, volumetrică și ambientală a structurilor în mediul natural.

Supranumit și „patrimoniu construit verde”, exemplele prezentate au vizat:

  • Cehia, Fortificația Terezín – cu un spațiu verde de 400 hectare în a cărui mentenanță sunt implicate atât ONG-uri cu profil pe segmentul de mediu înconjurător, cât și o metodă aplicată deja de multă vreme în Marea Britanie: păscutul. Este bine-cunoscut fenomenul de „bărbierire” a pajiștilor și zonelor vezi cu ajutorul turmelor de oi, care nu numai că lasă după ele un gazon uniform, dar contribuie și la ameliorarea biologică a ierbii prin dispersarea îngrășământului natural.
  • Belgia, orașul Herentals – exemplu elocvent privind profesionalismul în planificare urbană a unui oraș fortificat. În baza unui plan de management fundamentat pe 31 de măsuri clare (incluzând analize, cartare digitală, istoricul fortificației, managementul apei și al infrastructurii), a rezultat un master-plan pe următorii 24 de ani, care permite o dezvoltare la viteză medie, însă constantă, în ceea ce privește revitalizarea sustenabilă a unui centru urban fortificat.  
  • Grecia, orășelul Komotini – construit în jurul unei fortificații bizantine de secol IV d. Chr, luând în considerare climatul sub-mediteraneean al acestei zone, dar și construcțiile din jurul fortificației, au fost depuse eforturi pentru a construi o cortină verde în această fortificație, de altfel la momentul de față având un aspect arid. Pentru a reda o parte din această fortificație naturii, proiectul a fost inclus în master-planul urban.
  • România, Cetatea Bologa – reabilitarea și conservarea cetății medievale a reprezentat, pe lângă provocarea financiar-administrativă, o incursiune extrem de interesantă în adaptarea noilor structuri conservate în mediul natural. Pentru ca agresivitatea structurilor nou construite să fie redusă, echipa de proiectare a prevăzut pe zidurile cetății aplicarea unei „plapume” de vegetație locală, care asigură pete de verde pe elevații, dar în același timp protejează structurile istorice și de intemperii.
  • Slovacia, Prešov, oraș fortificat – valorificarea unei tradiții străvechi precum apicultura, corelată cu un management eficient al zonelor verzi și a apei din fortificație, reprezintă un exemplu de bună practică prin prisma sinergiilor între activitățile de voluntariat ale ONG-urilor, programele educative și reutilizarea structurilor construite Efectul a fost inducerea sentimentului de mândrie a publicului care folosește aceste spații, precum și crearea unei atracții unice din punct de vedere turistic.
  • Spania, Fortificația Albarracín – supranumită și „minunea construită pe stâncă”, reprezintă una din cele mai frumoase atracții turistice din regiunea Teruel. Reabilitarea și reconstrucția parțială a zidurilor fortificației reprezintă un proces îndelungat, mai ales datorită aspectului integrării în peisajul natural al acesteia.
  • Germania, orașul Magdeburg – aplică politica unui demers numit Green Belt Project, prin transformarea graduală a spațiilor verzi din interiorul fortificației în parcuri și zone de agrement, redând astfel publicului o serie de spații în care se pot desfășura activități culturale, sportive. Toate aceste acțiuni sunt desfășurate și sub egida Centrului Ecologic Magdeburg, o organizație hibrid (ONG și Consiliul Local), care prin diferite activități publice alocă și atrag și fonduri necesare conservării structurilor istorice.

Pe marginea ideii de exploatare și valorificare a patrimoniului, interacțiunile din cadrul atelierului au punctat o serie de idei în direcția îmbunătățirii politicilor locale sau naționale în ceea ce privește importanța „patrimoniu construit verde”:

  • în comparația inerentă est-vest, curajul in proiectare este recomandat prin exemplele din Germania si Cehia; liniile, formele, volumele, abordările de integrare a perspectivelor prezentate dau dovadă de faptul că, inclusiv la nivel social macro, acceptarea unor „schițe extrovertite” bine plasate în ambientul lor pot genera un efect spectaculos (fie vorba de sensuri giratorii sau maluri de ape curgătoare redate publicului)

  • toate aspectele și direcțiile de dezvoltare și revitalizare ale spațiilor urbane fortificate pot fi implementate, dacă acestea sunt incluse într-un master-plan bazat pe echipe complexe de specialiști, asumat de autoritățile locale;
  • este vitală includerea comunităților locale în dezvoltarea proiectelor care fac parte din viața cotidiană a membrilor lor;
  • folosirea sistemelor digitale ajută la formarea viziunii în utilizarea instrumentelor de valorificare;
  • dezvoltarea de sinergii între localități fortificate, prin elaborarea unor proiecte majore de impact asupra regenerării urbane și a turismului
  • educația prin proiecte legate de aceste fortificații urbane este vitală pentru generațiile următoare.

În cadrul proiectului RFC se organizează semestrial un astfel de atelier de schimb de bune practici, însoțit de vizite de studiu la obiectivele vizate, regiunile partenere fiind pe rând gazde. Următorul atelier, planificat pentru luna ianuarie 2021, va aborda aspecte economico-financiare cu privire la reabilitarea obiectivelor de patrimoniului istoric și va fi organizat de Primăria Magdeburg din Germania, tot în format on-line.

ADR Nord-Vest implementează acest proiect la nivelul Regiunii Nord-Vest în perioada 2019-2023, angrenând în schimburi de bune practici pe teme de patrimoniu cultural instituții publice și private cu rol de administratori de monumente, muzee, universități, fundații, cercetători, experți istorici și arheologi din cele 6 județe ale regiunii. Obiectivul general al proiectului RFC este de a contribui la îmbunătățirea politicilor regionale și locale prin identificarea, analiza și valorificarea potențialului patrimoniului cultural din perspectiva regenerării urbane, a turismului și a angrenării în alte activități economice, precum și prin promovarea și transferul de bune practici și expertiză în domeniu între regiunile partenere.

Pentru a fi la curent cu activitățile organizate în cadrul proiectului și pentru a afla noi informații despre patrimoniul cultural prin prisma orașelor fortărețe, vă invităm să vă înscrieți la newsletter-ul RFC, urmând acest link:  http://eepurl.com/gKPje9

Articol de:

Ioana Dragoș, manager de proiect

Marius Lazin, expert implementare

Csok Zsolt, expert extern Pro Restauratio

Articolul anterior
Corrigendum nr. 1 pentru GHIDUL SIMPLIFICAT Condiții Specifice de accesare a fondurilor destinate pregătirii proiectelor de infrastructură în domeniile specializării inteligente pentru Regiunea Nord-Vest, ” Sprijin la nivelul regiunii de dezvoltare Nord-Vest pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniul specializare inteligentă”
Articolul următor
CONFERINȚĂ EUROPEANĂ PE TEME DE REVITALIZARE A PATRIMONIULUI ISTORIC
Meniu
Sari la conținut