Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin Centrul Europe Direct Transilvania de Nord, dezvoltă şi promovează, atât oportunităţile directe de finanţare (Programul Operaţional Regional 2014-2020), cât şi instrumente complexe de sprijin pentru mediul privat, finanţate prin fonduri europene.
Dna Sanda Cătană, director general ADR Nord-Vest, consideră că una dintre cele mai importante direcţii de acţiune ale Agenţiei şi ale Centrului ED este elaborarea de proiecte în scopul dezvoltării de reţele de afaceri şi sprijin pentru inovare, dar şi de campanii de promovare, pentru a facilita accesul firmelor din Transilvania de Nord la informaţii, finanţări alternative, noi pieţe de desfacere.
Cel mai important proiect al nostru pentru mediul de afaceri regional este Enterprise Europe Network, finanţat prin COSME, care oferă servicii dedicate sprijinirii IMM-urilor pentru a-şi dezvolta potenţialul de inovare şi a identifica potenţiali parteneri străini de afaceri. Reţeaua BISNet Transylvania, parte a Enterprise Europe Network, coordonată de către ADR Nord-Vest, oferă servicii IMM-urilor din regiunile Nord-Vest şi Centru, peste 14.000 de firme beneficiind deja de acest proiect.
Centrul ED Transilvania de Nord va promova şi Planul de Investiţii pentru Europa (Planul Junker), care vizează stimularea investiţiilor şi creşterea competitivităţii pe termen lung în UE. Planul se bazează pe instituirea fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), gestionat de Banca Europeană de Investiţii. FEIS sprijină prin instrumente de garantare deosebit de avantajoase investiţiile firmelor de toate mărimile din Uniunea Europeană. Centrul ED va promova FEIS printr-un proiect de comunicare la nivel regional, pe o perioadă de 6 luni de zile.
În scopul consolidării capacităţii de inovare a firmelor din regiune, proiectul InnoCap Transylvania este finanţat prin programul european Horizon 2020 şi oferă sprijin prin efectuarea de audituri de inovare asistate de experţi certificaţi.
Am dezvoltat proiectul SME Organics, care este finanţat din INTERREG EUROPE 2014-2020 şi are ca obiectiv îmbunătăţirea politicilor suport pentru IMM-uri pe lanţul de valoare al produselor ecologice.
Proiectul NEPTUNE – Accelerator de Soluţii Inovative pentru Industriile Albastre, finanţat din Horizon 2020, are ca obiectiv sprijinirea colaborării transfrontaliere, a inovării şi a antreprenoriatului între diferite regiuni din Europa pe lanţul de valoare al Industriilor albastre, prin stimularea sectoarelor conexe, în principal: ITC, energie, mediu, agricultură, apă, aerospaţial. Proiectul oferă un mix de măsuri suport şi financiare destinate stimulării antreprenoriatului şi inovării, precum schemă de vouchere pentru antreprenoriat şi inovare, servicii suport de mentorat şi coaching, cluburi de inovare.
Alianţa Regională de Industrii Creative, finanţat prin Programul Interreg Europe, are ca obiectiv dezvoltarea avantajelor competitive ale IMM-urilor din industriile creative şi culturale prin creşterea capacităţii lor de inovare, prin interacţiunea dintre acestea şi schimbul de bune practici între regiunile partenere şi prin îmbunătăţirea politicilor şi a programelor care au impact asupra acestui sector.