Am continuat, cu un eveniment organizat la Oradea, demersurile prin care căutăm soluțiile necesare pentru ca tinerii din regiunea noastră să beneficieze de sprijin și suficiente argumente pentru a avea siguranța că pot să își construiască viitorul acasă.
Pe 12 decembrie 2024, în Parcul Științific și Tehnologic Bihor, a avut loc a doua întrunire a Comitetului Regional de Reprezentanți implicați în proiectul TALENT4S3, o inițiativă prin care ne propunem, alături de partenerii europeni, specialiști din domeniul educației, din administrația publică și reprezentanții mediului de afaceri, să găsim cele mai potrivite soluții care pot oferi tinerilor încrederea necesară să rămână acasă pentru a contribui la dezvoltarea comunității din care provin .
Participanții au analizat cu această ocazie provocările și oportunitățile unice ale regiunii noastre, dar și particularitățile polului de dezvoltare Oradea-Bihor.
Discuțiile au scos în evidență:
- Rolul autorităților locale în crearea unui mediu favorabil dezvoltării talentelor;
- Impactul liderilor locali cu viziune, care sprijină implementarea soluțiilor propuse de experți;
- Lecțiile învățate în urma vizitei de studiu din Regiunea Extremadura, Spania.
Printre bunele practici prezentate de partenerul spaniol, FUNDECYT Science and Technology Park of Extremadura (Fundecyt-Pctex), care este de altfel și liderul de parteneriat în cadrul proiectului, s-au remarcat:
- Centrul Iberian pentru Cercetare în Stocarea de Energie (CIIT) – o investiție de aproximativ 90 de milioane de euro care atrage cercetători din toată Europa;
- TALENT4IBERIA – un program de finanțare pentru formarea și atragerea cercetătorilor în centrele de cercetare ale Ecosistemului de Știință, Tehnologie și Inovare (SECTI) din Extremadura;
- Programul de Internaționalizare și Reîntorcere a Talentelor (PIRT) – un program care oferă burse pentru studenții care au participat la schimburi de experiență internaționale;
- Extremadura en el Mundo – un serviciu dedicat cetățenilor plecați din regiune, care sprijină reintegrarea acestora;
- EXTREMADURA TECH TALENT– o platformă care conectează talentele din afara Extremadurei cu oportunitățile din ecosistemul digital din regiune.
Prezentarea facilităților locale
În cadrul întâlnirii a avut loc și prezentarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor, o investiție de 6 milioane de euro realizată de Consiliul Județean Bihor cu sprijinul ADR Nord-Vest, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Inaugurat în 2024, parcul este un exemplu concret de sprijin pentru activitatea de inovare, prin care este încurajată colaborarea dintre cercetători, mediul academic și industrie. Răzvan Pătcaș, directorul general al parcului a evidențiat viziunea organizației privind atragerea și menținerea tinerelor talentați din localitate.
Direcții de viitor
The project TALENT4S3 continuă și în 2025, iar în luna mai va fi organizată o nouă vizita de studiu în Regiunea Nord-Vest. Până atunci, grupul de acțiune regional va lucra la identificarea bunelor practici și la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării talentelor. Comitetul Regional de Reprezentanți rămâne deschis implicării tuturor organizațiilor interesate.
Echipa proiectului
TALENT4S3 este coordonat de o echipă dedicată, formată din:
- Claudia Frățilă – Manager de proiect;
- Georgia Crăciunescu, Marius Lazin, Andreea Coptil, Mariia Chornobai, Paul Hossu – Experți în implementare;
- Angela Man – Expert financiar.
Implicare continuă pentru dezvoltare regională
Prin proiectul TALENT4S3, ADR Nord-Vest împreună cu partenerii săi demonstrează un angajament ferm pentru dezvoltarea tinerelor talente și crearea unui mediu propice inovării și creșterii economice în Regiunea Nord-Vest.
Pentru detalii suplimentare, puteți contacta echipa proiectului la talent4s3@nord-vest.ro sau accesa site-ul oficial TALENT4S3.