Primul apel de proiecte pentru schema de vouchere şi servicii suport de inovare în economia circulară C-Voucher, încheiat în 30 noiembrie 2018, a beneficiat de o concurență acerbă, dovedind interesul a 87 de companii din Europa pentru sustenabilitate și protecția mediului. În urma evaluării tehnice și financiare, 11 firme din 7 țări vor participa în Spania la finala sub formă de Prototype-Athlon, în perioada 5-6 februarie 2019, susținute din bugetul proiectul C-Voucher. Dintre cele 7 firme care au depus proiecte din România, una singură se califică mai departe în finală.
- Katty Fashion SRL – Reducerea deșeurilor textile (Romania)
- CocoPallet International BV – Paleți din nucă de cocos (Olanda)
- Kinethic Bikes – Cadru de bicicletă din sticle PETuri (Spania)
- Commown –HaaS (Franța)
- Nordphos – Membrană pentru tratarea apei (Danemarca)
- ImseVimse AB – Produse textile reutilizabile (Suedia)
- Nexedi SA – Laptopul NayuBook (Franța)
- Le Pavé Parisien – Boxe wireless încorporabile în beton (Franța)
- Pyxo SAS – Ambalaje reutilizabile pentru alimentația publică (Franța)
- Bio Stopanstvo Lopyanko Ltd –Mătase organică (Bulgaria)
- CargoBeacon AB – Platformă de transport (Suedia)
Firmele participante la Prototype-Athlon iși vor susține proiectul, fiind asistate de către agențiile de dezvoltare partenere în proiect, de către experti cu rol de design thinking și de către traineri privind tehnici de susținere a unei prezentări cât mai eficiente de pitching. Cele mai bune șase proiecte vor permite firmelor intrarea în Programul de Accelerare C-Voucher pentru Economia Circulară și astfel vor beneficia timp de 9 luni de:
- asistența unui expert în coaching și #designthinking pentru identificarea soluțiilor circulare optime
- un voucher de inovare de 60.000 euro pentru a beneficia de expertiză de la furnizori de tehnologie potriviți solutiei
- servicii de mentorat de afaceri de la organizații partenere din consorțiu
- facilitarea accesului la fonduri suplimentare pe piața de investiții, pentru dezvoltarea ulterioară a soluției și pentru scalabilitate
Schema de vouchere s-a adresat întreprinderilor mici şi mijlocii din Uniunea Europeană din industriile prelucrătoare, agro-alimentară, textile, sănătate și domeniul apei și va fi reluată în toamna anului acesta pentru a identifica alte 6 firme care să implementeze soluții de economie circulară.
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este organizație parteneră în proiectul C-Voucher, alături de alte agenții de dezvoltare și de inovare, acceleratoare de afaceri, clustere și universități din 6 state europene. Proiectul C-Voucher este finanțat din programul Horizon 2020 de cercetare – dezvoltare – inovare al Comisiei Europene, componenta INNOSUP : https://c-voucher.com