Sub conducerea Regiunii Ile-de-France, proiectul Interreg Europe GREENGOV (Finanțare verde și implementarea principiului DNSH – „Do No Significant Harm” pentru o mai bună guvernanță regională) reunește opt parteneri teritoriali și un centru de cercetare din Europa. Scopul său este de a sprijini regiunile și autoritățile locale europene în implementarea Taxonomiei UE și în îmbunătățirea guvernanței schemelor lor de finanțare.
În 16 și 17 aprilie, Ministerul Saxoniei Inferioare pentru Afaceri Federale și Europene și Dezvoltare Regională, cu sediul în Hanovra (Germania), a găzduit întâlnirea de lansare a GreenGov, un proiect finanțat prin Programul Interreg Europe și coordonat de Regiunea Ile-de-France. Scopul acestuia este de a ajuta regiunile și autoritățile locale europene să integreze Taxonomia UE în politicile lor publice și să îmbunătățească guvernanța schemelor lor de finanțare.
La întâlnire au participat delegații ale tuturor partenerilor din proiect:
- Regiunea Ile-de-France (Franța)
- Zona Metropolitană Lisabona (Portugalia)
- Regiunea Lombardia (Italia)
- Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (România)
- Ministerul Saxoniei Inferioare pentru Afaceri Federale și Europene și Dezvoltare Regională (Germania)
- Regiunea Capitalei Bruxelles (Belgia)
- Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (România)
- Agenția pentru Inovare Publică JINAG – Moravia de Sud (Cehia)
- Consorzio Poliedra (Italia) – centru de cercetare din cadrul Politehnicii din Milano, în rol de partener consultativ.
GreenGov vizează opt instrumente de politică publică, inclusiv:
- Patru programe regionale FEDR
- O strategie de finanțare verde
- O strategie de guvernanță a tranziției economice
- O strategie de dezvoltare
- O strategie regională pentru climă
În Hanovra, lucrând în grupuri, partenerii au început să colecteze perspective și experiențe diverse legate de aceste teme, pe subiecte precum:
- Principiul DNSH – „Do No Significant Harm”
- Adaptarea infrastructurilor la schimbările climatice
- Eficiența energetică
- Procesul de integrare a strategiilor locale și regionale în Taxonomia UE
Obiectivul principal este de a dezvolta un proces comun și solid pentru adaptarea strategiilor regionale și locale la cadrul european, prin schimb de bune practici și crearea unor ghiduri de sprijin pentru consolidarea capacităților și creșterea conștientizării asupra mecanismelor de finanțare verde.
Ministrul European al Saxoniei Inferioare, Wiebke Osigus, a subliniat importanța unei abordări practice în politicile regionale: „Programele de finanțare descurajează prea des potențialii beneficiari prin cerințe dificile sau stimulente greșite. Acest lucru pune în pericol diversitatea inițiativelor noastre. O politică regională bună are nevoie de soluții practice. Aștept cu interes rezultatele acestei colaborări europene.”
Următorii pași ai proiectului vor include transmiterea unui sondaj privind „Stadiul actual al finanțărilor verzi” către parteneri și unii dintre stakeholderii acestora, pentru a colecta cât mai multe date necesare demarării activităților din toamnă, când parteneriatul se va reuni din nou, de această dată la Craiova (Regiunea Sud-Vest Oltenia, din România). În etapele următoare, partenerii își vor pune în aplicare recomandările pentru a explora bugetarea verde, utilizând instrumentele politicii bugetare pentru a redirecționa investițiile către priorități sustenabile, vor dezvolta cadre pentru obligațiuni verzi regionale și alte instrumente financiare inovatoare menite să sprijine obiectivele de mediu. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de patru ani, până în 2028.