Lansarea proiectului DEBUTING! Egalitatea de gen în inițiativele antreprenoriale

DEBUTING: Developing Businesses Through Inclusiveness and Gender Awareness – New Cluster Competences –

Un consorțiu european din 10 țări va avea misiunea timp de 4 ani de a identifica, promova și inspira bune practici referitoare la egalitatea de gen, cu scopul de a sprijini dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial bazat pe incluziune și conștientizare, contribuind la competitivitatea IMM-urilor. 

Finanțat din programul de cooperare teritorială Interreg Europe, proiectul DEBUTING va facilita transferul de experiență între regiunile partenere prin vizite de bune practici, întâlniri regionale și inter-regionale, ateliere tematice, susținute de analize ale sistemului antreprenorial din Suedia, Finlanda, Franța, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Austria, Germania și România.

În perioada 19-20 aprilie 2023, Consiliul Regional Värmland, în calitate de coordonator al proiectului, alături de Universitatea Karlstad, cu rol de partener consultativ, au organizat prima întâlnire fizică în cadrul proiectului, la Karlstad, în Suedia, cu participarea tuturor organizațiilor partenere. Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a fost reprezentată de doi membri din echipa de proiect, alături de un reprezentant al Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Cluj-Napoca (A.I.M.M.A.I.P.E), domnul consilier Dumitru Cordoș și de președinta Clusterului TREC – Transylvania Energy Cluster, doamna Alexandra Stoica, membră de asemenea în Asociația Femeilor de Afaceri (A.F.A. Cluj). Invitații au împărtășit din exemplele de succes atât la nivel de măsuri publice (precum programul Femeia Antreprenor), cât și la nivel de inițiative private cu impact în comunitate (precum inițiativele comune ale Consorțiului Clusterelor din Transilvania și programele A.F.A Cluj).

Peste 30 de bune practici din toate regiunile partenere, prezentate succint la întâlnirea de debut, vor fi analizate,  detaliate și promovate pe parcursul proiectului, cu misiunea de a consolida capacitatea de a dezvolta modele de afaceri care să includă egalitatea de gen și o cultură echitabilă a muncii. La nivel de politici publice, proiectul urmărește crearea unui cadru mai oportun pentru implementarea măsurilor care să sprijine IMM-urile să rămână competitive, să inoveze și să creeze noi oportunități de piață. În același timp, clusterele pot oferi cadrul suport prin intermediul căruia IMM-urile își pot dezvolta capacitățile și gradul de sustenabilitate, adoptând o cultură organizațională bazată pe egalitate de gen, adevărați “agenți ai schimbării”, contribuind la designul și implementarea strategiilor regionale de specializare inteligentă.

Suedia și țările nordice în general, reprezintă un model de urmat în ceea ce privește egalitatea de șanse, din perspectiva multor inițiative publice și private care încurajează abordarea subiectului cu transparență și rigurozitate. Cele mai relevante dintre ele au fost prezentate pe parcursul celor două zile petrecute în Suedia:

  • Trei clustere active în domeniile regionale de specializate inteligentă, cu o abordare inclusivă la nivelul inițiativelor proprii: clusterul din industria lemnului Paper Province, Compare tech cluster și clusterul industrial IUC
  • AHA Varmland – o platformă care prezintă perspective regionale privind egalitatea de gen fundamentate statistic  
  • Programe precum A Real Man care vizează provocările bărbaților în raport cu stereotipurile și platforma Schyst dezvoltată de Regiunea Värmland privind abordarea comunicării în mass media și în social media, din perspectiva impactului privind egalitatea de gen și percepțiile publicului
  • Gender Academy – un program inovativ de 18 luni aplicat unor firme eșantion de către Centrul pentru Studii de Gen din cadrul Universității Karlstad, cu rezultate surprinzătoare
  • Academia de Specializare Inteligentă – înființată în anul 2016 prin formalizarea parteneriatului între autoritatea regională și universitate, pentru dezvoltarea cvadruplului-helix și formarea de specialiști în planificare strategică, cu o puternică componentă socială

Sesiunile de transfer de bune practici au fost succedate de o vizită la Karlstad Innovation Park și de un atelier de identificare a dimensiunilor principale în abordarea egalității de gen din perspectivă publică și antreprenorială, condus de experții cu rol îndrumător de la Universitatea Karlstad.

În vederea facilitării colaborării pe subiectul egalității de gen și pentru a asigura transferul de bune practici pe durata proiectului, prin întâlniri regionale și participare la vizite de studiu, ADR Nord-Vest va demara în perioada următoare constituirea unui Comitet Regional, format din reprezentanți ai unor organizații direct interesate de acest subiect.

Următoarele acțiuni vor fi organizarea la finalul lunii mai a primei întâlniri a Comitetului Regional de Reprezentanți și participarea în luna iunie la vizita de studii în Finlanda, la Rovaniemi, organizată de Consiliul Regional Lapland.

Ioana Dragoș – manager de proiect

Daria Musca – asistent manager

Proiect DEBUTING – Departamentul de Dezvoltare Regională, Proiecte și Relații Internaționale

Previous Post
Pregătim finanțarea proiectelor inovatoare din domeniile de specializare inteligentă!
Next Post
Rezultatele proiectului IMPROVE au fost prezentate într-un eveniment găzduit de Comitetul Regiunilor la Bruxelles
Menu
Skip to content