Peste 50 de persoane au participat ieri, 31 iulie la Grand Hotel Napoca la prima ediție a evenimentului intitulat ”Ziua Mobilității Urbane în Transilvania de Nord”, organizat împreună cu cea de a treia întâlnire a Grupului Regional de Reprezentanți (CRR) al proiectului TRAM.
Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de partener în cadrul proiectului TRAM – Planuri de Acțiune pentru mobilitatea urbană sustenabilă. În contextul în care perioada actuală este consacrată pregătirii planurilor de mobilitate urbană și a proiectelor de mobilitate, finanțabile prin axele dedicate mobilității urbane din POR 2014-2020, evenimentul a fost organizat în colaborare cu Biroul Coordonator Poli de Dezvoltare Urbană din cadrul ADR Nord-Vest.
Proiectul TRAM are ca obiectiv stimularea colaborării între regiunile partenere și susținerea schimbului de bune practici în domeniul mobilității urbane, facilitând astfel tranziția către modalități de transport urban mai eficiente, mai curate și mai sustenabile, contribuind de asemenea la îmbunătățirea implementării axei 4, Prioritatea de Investiții 4.1 și a axei 3, Prioritatea de Investiții 3.2 din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.
În cadrul evenimentului, după o scurtă introducere a proiectului TRAM a fost prezentată situația proiectelor pe categorii din Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă ale municipiilor și orașelor din Regiunea Nord-Vest, de către dna Anamaria Görög Târnăvean, șeful Biroului Coordonator al Polilor de Dezvoltare Urbană, urmată de dl. Reinhold Stadler din partea Civitta România – consultant extern în cadrul proiectului TRAM – care a prezentat o serie de bune practici în privința dezvoltării pistelor de biciclete și pietonizarea centrelor urbane ale orașelor din Andalucía, regiune parteneră în cadrul proiectului sus menționat. De asemenea participanților li s-a prezentat oportunitatea participării în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității care va avea loc în luna septembrie la Bruxelles, ediția din 2017 fiind dedicată mobilității curate, inteligente și utilizată în comun. Pentru mai multe detalii și înscrieri puteți accesa adresa: http://www.mobilityweek.eu/
Invitatul special al evenimentului a fost dl. Antanas Špečkauskas din partea CIVITTA Lituania, expert IT cu peste 10 ani experiență în implementarea sistemelor de transport inteligente în țările baltice și Ucraina, care a vorbit despre conceptul mobilității ca și serviciu și despre experiențele în implementarea sistemelor de e-ticketing, prezentând de asemenea și o serie de analize și studii privind cele mai eficiente soluții pentru transportul public. Prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi descărcate accesând linkurile de mai jos.
Proiectul TRAM este finanțat prin programul de cooperare interregională Interreg Europe 2014-2020, domeniul “Economie cu emisii scăzute de carbon” și are un buget total de 1.264.078 euro din care 1.074.466 euro finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Bugetul total aferent ADR Nord-Vest este de 122.390 euro.
Proiectul este coordonat de Regiunea Marche din Italia, Departamentul de Politici și Cooperare Teritorială. Alături de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest parteneri în proiect sunt: Guvernul Regional din Andalucía, Regiunea Blekinge din Suedia și Municipiul Miskolc din Ungaria.
Mai multe detalii despre proiectul TRAM puteți găsi la http://www.interregeurope.eu/tram/
4. Smart Mobility – Smart City