PROMOVAREA PATRIMONIULUI ISTORIC DIN TRANSILVANIA ÎN CADRUL VIZITEI DE STUDIU RFC

Potențialul deosebit al patrimoniului fortificat din Transilvania a fost prezentat pe parcursul vizitei de studiu găzduite, în format hibrid, de ADR Nord-Vest în perioada 20-21 octombrie 2021. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Revitalizarea Orașelor Fortărețe [RFC], iar agenda acestuia a inclus două zile pline de ateliere, schimburi de bune practici, expoziții, tururi virtuale și vizite la fața locului.


Au participat în format fizic reprezentanți ai autorităților publice partenere din Germania [Primăria Magdeburg și Cancelarul Regiunii Saxonia-Anhalt], din regiunea Teruel [Spania] și din regiunea Flandra [Belgia]. În format online au urmărit sesiunile plenare reprezentanți de la regiunile Usti din Cehia și din Slovacia, precum și membrii grupului regional RFC și publicul larg.

Participanții au fost impresionați de multitudinea de vestigii istorice din Transilvania, de impactul finanțărilor publice, de importanța și grija acordată patrimoniului, de gradul de digitalizare, de preocupările privind planificarea urbană și locală sustenabilă, de potențialul de revitalizare cu impact asupra dezvoltării turismului cultural și de evenimente.

Conferința de debut a fost organizată la Turnul Croitorilor, monument de clasa A ce datează din secolul al XV-lea, care găzduiește în prezent Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca. Prin proiectul RFC a fost realizat un tur virtual al turnului, prezentat în premieră la eveniment. Astfel, publicul larg poate accesa interiorul și afla istoria acestuia, etapele de reabilitare dar și detalii despre noua destinație de cultură, arte și evenimente:

Participanții au fost apoi purtați prin Cetatea Oradea, de asemenea printr-un tur virtual bogat în detalii despre etapele de reabilitare și punerea în valoare a vestigiilor istorice, realizat în Muzeul Orașului Oradea, prin Palatul Princiar, în sălile de expoziții, în Lapidariu dar și în curțile interioare care găzduiesc evenimente.

Furnizorul de servicii digitale 3D, Komiti Media, a fost prezent la eveniment și a răspuns întrebărilor participanților, cu privire la tehnologia aplicată, modul de utilizare și impactul pe care îl are în tot mai multe domenii, inclusiv pentru punerea în valoare a patrimoniului construit. Ulterior, participanții au rămas plăcut impresionați inclusiv de gradul de digitalizare a muzeelor și a obiectivelor de patrimoniu din regiune.

Cele două obiective se pot explora individual accesând linkurile de la jos:

         TUR VIRTUAL Turnul Croitorilor:                                                   TUR VIRTUAL Cetatea Oradea: 

https://my.treedis.com/tour/turnul-croitorilor                        https://my.treedis.com/tour/cetatea-oradea

Castrele romane de la Potaissa [Turda, Județul Cluj], Porolissum și Bucium [Moigrad, Județul Sălaj], obiective de patrimoniu de clasa A, finanțate din Programul Operațional Regional 2014-2020, respectiv POR 2007-2013. Prin proiectul aflat în implementare, Castrul roman Potaissa va reda comunității și turiștilor un obiectiv de patrimoniu major, printr-o soluție arhitecturală deosebită, modernă și inovativă.

La Castrul roman de la Porolissum, participanții au avut parte de o primire deosebită, fiind întâmpinați de soldații romani ai Amicii Muzeului Zalău, asociație locală de reconstituire istorică și de directorul ADI Țara Silvaniei, dl. Daniel Stejeran. Istoria locului, detalii despre drumul roman și vestigiile vizibile dar și cele acoperite, despre lucrările de reabilitare și punere în valoare au fost furnizate de expertul extern arheolog Csok Zsolt, fiind complementate de aplicația de tip ghid audio care se instalează pe telefoanele mobile la intrarea în situl istoric, disponibilă în mai multe limbi de circulație internațională.

Importanța și impactul acțiunilor de revizalizare a obiectivelor de patrimoniu prin intermediul artelor și a culturii au fost evidențiate prin evenimentele găzduite și organizate la Castelul Banffy de la Bonțida, Județul Cluj, culminând cu festivalul de anvergură Electric Castle.

La Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, participanții au fost întâmpinați de echipa de muzeografi condusă de doamna director Corina Bejinariu. Au fost purtați pe străzile de altădată și au vizitat incinte și vestigii romane, prin intermediul tehnologiei de realitate virtuală și augmentată, la Expoziția CLIO HIGH TECH. De asemenea, au luat contact cu istoria comunității sălăjene prin vizitarea Expoziției de bază a secției de istorie.

La Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, expoziția LIMES a impresionat prin punerea în scenă, documentarea și bogăția vestigiilor, pe un traseu care surprinde frontierele imperiului roman în România. Turul ghidat, realizat de dl director Felix Marcu, poate fi parcurs individual prin accesarea turului virtual cu explicații audio: https://www.mnit.ro/turlimes/

La Casa Libertăților Religioase, cu un tur ghidat participanții au admirat rezultatul lucrărilor de restaurare a uneia dintre cele mai vechi case rezidențiale din Cluj-Napoca, în prezent spațiu de evenimente, precum și vestigiile arheologice descoperite și expuse publicului larg.

Un atelier interregional de schimb de experiență despre integrarea fortificațiilor în procesul de planificare urbană a fost organizat la MNIT, cu participarea unor experți din fiecare țară parteneră în proiect. Prezentările din România [Arh. Eugen Pănescu], Cehia, Belgia, Germania, Spania și Slovacia se pot descărca de la acest link.

Vizitele de studiu reprezintă instrumentele principale de schimb de experiență între organizații partenere și atrase în cadrul proiectelor de cooperare teritorială. Proiectul RFC este finanțat din Programul Interreg Europe și se implementează în cele 6 regiuni partenere până la mijlocul anului 2024. Pandemia a mutat în format exclusiv on-line o serie de evenimente organizate în 2020 și 2021, care trebuiau să fie găzduite fizic în Cehia, Spania, Germania și Grecia. Bunele practici colectate sunt disponibile pe website-ul RFFC: https://www.interregeurope.eu/rfc/good-practices/

Multumim pentru reușita evenimentului colaboratorilor: Pro Restauratio, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei [MNIT], Muzeul Județean de Istorie si Artă Zalău [MJIAZ], Muzeul Țării Crișurilor [Complex Muzeal Oradea], Consiliul Județean Sălaj, Primăria Cluj-Napoca [Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale], Primăria Turda, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, Asociația Amicii Muzeelor, Universitatea Babeș Bolyai [Facultatea de Istorie și Filozofie], Episcopia Unitariană Cluj [Casa Libertăților Religioase] și Fundația Transylvania Trust [administrator al Castelulului Banffy de la Bonțida].   

Echipa ADR Nord-Vest

Ioana Dragos, manager de proiect

Raluca Drob, expert implementare

Ovidiu Mărginean, expert comunicare

Zsolt Csok, expert extern

Articolul anterior
PROMOVAREA PATRIMONIULUI ISTORIC DIN TRANSILVANIA ÎN CADRUL VIZITEI DE STUDIU RFC
Articolul următor
Corrigendum pentru apelurile de preselecție lansate de ADR Nord-Vest: DigiRural și SACET
Meniu
Sari la conținut