Conferința de diseminare a activităților desfășurate timp de 3 ani în cadrul proiectului RFC – Recapture the Fortress Cities a fost organizată în Spania de către Guvernul Provinciei Teruel, în perioada 21-22 aprilie 2022.
30 de reprezentanți ai regiunilor partenere din 6 țări au participat în pitorescul orășel Albarracin la sesiunile de prezentare ale Planurilor de Acțiune propuse pentru a adopta bune practici în domeniul planificării investițiilor, reabilitării și revitalizării patrimoniului.
Delegația română a fost reprezentată de directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei dl. Felix Marcu, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei dl. Daniel Stejeran și trei membri ai echipei de proiect de la ADR Nord-Vest, respectiv șeful departamentului de Dezvoltare Regională, Proiecte și Relații Internaționale, managerul de proiect și un expert tehnic turism, asistați de expertul extern Zsolt Csok din partea ProRestauratio SRL.
Interreg Europe RFC Dissemination Conference: Aragon TV interview
Urmare a schimburilor de bune practici între regiunile partenere, o serie de măsuri au fost planificate a se implementa în etapa a doua a proiectului, până în luna iulie 2023. Cele mai relevante includ: pregătirea de masterplanuri pentru planificarea integrată a investițiilor dedicate patrimoniului istoric (în regiunile partenere din Belgia, Cehia, Germania, România), pregătirea documentațiilor tehnice aferente portofoliului de proiecte pentru programele operaționale 2021-2027 (România, Slovacia), inițiative de digitalizare a patrimoniului (Belgia, Spania, România), dezvoltarea de rute culturale tematice prin reabilitare, promovare si digitalizare (precum Ruta Castrelor Romane și Ruta Cetăților din PNRR România).
În ziua a doua a fost organizată o dezbatere pornind de la instrumentele de politică publică specifică fiecărei regiuni partenere, cu detalii despre programele de finanțare curente și viitoare pentru reabilitarea și revitalizarea patrimoniului, care poate fi vizionată în întregime la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=isHh8kTurrA
Întâlnirea s-a finalizat cu o deplasare și o vizită ghidată la Peracense, o fortăreață de secol XI care păstrează la înălțime vestigiile de altădată pentru încântarea turiștilor și a localnicilor.
Măsurile propuse în planurile de acțiune, impactul vizitelor de studiu, ale atelierelor organizate între regiunile partenere și ale întâlnirilor regionale, au fost sintetizate în materialul video de promovare pe care vă invităm să îl urmăriți:
Articol realizat de Ioana Dragoș, manager de proiect