Orădenii vor avea un spital mai eficient din punct de vedere energetic, iar facturile instituției medicale vor fi diminuate datorită proiectului al cărui contract a fost semnat între ADR Nord-Vest și Primăria Oradea. Pentru un act medical modern, nu doar medicii trebuie să fie bine pregătiți, ci și clădirea în care își desfășoară activitatea. Cele două clădiri ale spitalului vor fi supuse unui proces de reabilitare termică, care implică retehnologizarea sistemelor de încălzire și răcire. Pompele geotermale și panourile fotovoltaice vor fi responsabile pentru creșterea consumului de energie din surse regenerabile, dar și pentru diminuarea facturilor pentru energia primară. Se preconizează o reducere a consumului anual cu 50%, cu multiple beneficii sesizabile, precum reducerea pierderilor de căldură, îmbunătățirea confortului interior și sporirea eficienței energetice.
Cei aproape 1.500 de angajați și cei peste 50.000 de pacienți internați anual în acest spital vor resimți din plin noile investiții, iar pentru autoritățile publice și întregul județ, noile condiții spitalicești vor însemna o nouă șansă pentru cei care au nevoie de tratament medical la standarde europene. La finalul implementării acestui proiect, preconizat pentru luna decembrie din acest an, două elemente vor fi reduse simțitor, poluarea cu dioxid de carbon și facturile la energie termică, iar acest aspect confirmă beneficiile aduse comunității de către investițiile cu finanțare europeană.
Proiectul „Creșterea performanței energetice a Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea – Cod SMIS 324376” este finanțat prin Prioritatea 3 – O regiune cu localități prietenoase cu mediul, și corespunde obiectivului de politică „O Europă mai verde”.
„}]]