UNICORN QUEST – Designing, sharing and replicating policy tools for Unicorn Forests

https://interregeurope.eu/unicornquest

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest implementează în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2027, proiectul Unicorn Quest, finanțat prin programul de cooperare interregională Interreg Europe 2021-2027, componenta „Îmbunătăţirea politicilor pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor”.

Obiectivul general al proiectului urmărește îmbunătățirea cadrului de politică regională care să sprijine crearea și dezvoltarea start-up-urilor inovative pentru creșterea numărului de „unicorni” din Europa. Astfel Unicorn Quest propune, crearea de “Small Valleys” oferind câmpuri de experimentare, cu ecosistemul local drept spațiu de testare, ca modalitate de a atrage și reține potențialii viitori unicorni care doresc să se dezvolte prin principiile și valorile UE, folosind standarde etice și human-centered, ceea ce semnifică simultan, diversitatea și oportunitatea pieței UE.

Obiectivele specifice ale proiectului vor urmări îmbunătățirea intrumentelor de politică selectate, respectiv Strategia de Specializare Inteligentă – RIS 3 Nord-Vest și Programul Regional 2021-2027, Prioritatea 1 – O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice.

Consorțiul european este alcătuit din parcuri tehnologice, agenții de inovare și dezvoltare, consilii regionale, institute de cercetare, universități din 12 tări, după cum urmează:

  • Parcul Științific și Tehnologic din Alentejo (coordonator)
  • Agenția de Inovare și Energie din Slovacia
  • Comisia de Dezvoltare Occidentală din Irlanda
  • Centrul de Inovare și Management din Irlanda
  • Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest
  • Fundația pentru Dezvoltarea Afecerilor din Friesland
  • Regiunea Liguria din Italia
  • Regiunea de Planificare Zemgale din Letonia
  • Asociația Pannon pentru Rețele de Afaceri din Ungaria
  • Consiliul Regional al Franței de sus
  • Eura Technologies- Franța
  • Școala de Afaceri San Telmo din Spania

Prin intermediul schimbului de experiență între regiuni, partenerii vor împărtăși experiențele regionale și vor utiliza metoda Harvard CASE pentru a produce un schimb de experiență între actorii relevanți în regiune, în scopul facilitării  procesului de învățare între parteneri, urmărind îmbunătățirea instrumentelor de politică în primele 36 de luni ale proiectului.

Proiectul dispune de un buget total de 2,303,970 Euro din care 1,801,086 euro finanțare nerambursabilă Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul aferent ADR Nord-Vest fiind de 146,940 euro.

Pentru a beneficia de transferul de expertiză la nivel extins, dincolo de consorțiul proiectului, în fiecare regiune parteneră se constituie un Comitet Regional de Reprezentanți/ Local Stakeholders Group, sub forma unei structuri informale, deschise, bazată pe colaborare instituțională.

Pe perioada implementării proiectului se desfășoară întâlniri semestriale în care se împărtășesc experiențe directe cu bunele practici ale regiunilor partenere. Aceste întâlniri sunt destinate analizării start-up-urilor inovative, precum și formulării unor propuneri de acțiuni și măsuri care să contribuie la dezvoltarea lor în ansamblu și în mod specific, urmărind liniile directoare ale proiectului:

  • Identificarea a 3 până la 5 potențiale bune practici/ partener pentru a fi utilizate ca Studiu de Caz.
  • Analizarea particularităților și necesităților regiunilor implicate pentru a crea o rețea de „SmartValleys”.
  • Elaborarea metodologiei de lucru (road maps) prin folosirea metodelor de Peer Review ale bunelor practicilor identificate ca studiu de caz.

Puteți urmări și contribui la activitățile proiectului abonându-vă la conturile de social media: LinkedIN, Twitter, Facebook.

Echipa de proiect:

Alexandra Cătană – manager de proiect

Ioana Dragoș – asistent manager și expert implementare

Marian Alca – expert implementare și responsabil de comunicare

Angela Man – expert financiar

Teodora Gherman – expert implementare

Articolul anterior
Achiziție de servicii de formare profesională
Articolul următor
Autoritatea de Management PR NV 2021-2027 a hotărât prelungirea sesiunii de depunere a documentelor pentru etapa de verificare a conformității administrative și admisibilității documentelor strategice (Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă și Strategii Teritoriale)
Meniu
Sari la conținut